Kulturnatten 2015

Ni har väl inte missat att fredagen den 14 augusti är det Kulturnatten 2015?
Litteraturföreningen finns med på stadsbiblioteket från kl. 18 och ända fram till midnatt. Kom och handla böcker i vår bokloppis, lyssna på dagens dikt, meta i ordfiskedammen, få boktips och lyssna till högläsning!

Litterär vårvandring

Ålands litteraturförening r.f. bjuder in till litterär vandring i Mirakelvattnets spår söndagen den 24 maj. Vi samlas vid Sportkila idrottsplan klockan 13.30, varifrån vi tar oss vidare med bil till Lövvik enstaka hemman. Där vandrar vi på gårdsområdet, och låter de gamla byggnaderna och livet på gården återuppstå i fantasin. Carina Karlsson läser ur sin roman Mirakelvattnet, som utspelar sej i Lövvik. Terrängen är lätt (mestadels grusvägar) och det finns möjlighet att ganska flexibelt välja hur långt man vill vandra. Kaffekorg medtages! VI beräknas vara tillbaka vid Sportkila omkring klockan 16.

Lövvik

Folket på Lövvik hemman 1914.

Våravslutning

Vi planerar en medlemsträff som avslutning på våren. Under sommaren tar vi en kort paus från föreningsevenemangen och återkommer igen i augusti. Boka redan nu in söndagen den 24 maj i din kalender. Det blir något med litterär anknytning och vi hoppas på vackert väder eftersom det inte finns tak… mer avslöjar vi inte just nu!

Bakfickan 19.3.2015

Snart är det dags för Mariehamns litteraturdagar igen! Som seden bjuder inleds dagarna med litteraturföreningens Bakficka på torsdag kväll, vi talar alltså om torsdagen den 19 mars nu. Vi samlas på övre våningen på Indigo, programmet börjar kl. 19.00. Kom och träffa åländska författare, lyssna till deras kloka ord om skrivande, hör dem läsa ur sina alster, lyssna på fin musik och mingla med andra litteraturintresserade! Kvällen inleds som vanligt av fjolårets åländska mästare i estradpoesi!

Bokbad 2015

Veckoslutet 30 januari till 1 februari 2015 ordnar litteraturföreningen igen Bokbad på Pellas gästhem, Lappo. Bokslukeriet börjar på fredag kväll, då vi åker från Hummelvik 18.15 med m/s Alfågeln. Två timmar senare är vi på Lappo där vi bor med helpension, läser medhavda böcker, äter god mat, promenerar i den vackra och rofyllda omgivningen och diskuterar böcker vid de gemensamma måltiderna. På söndagen tar vi eftermiddagsfärjan 13.50 tillbaka till Hummelvik.
Den här helgen är ett spa för själen för den inbitne bokmalen. Kanske du älskar att läsa, men vardagen kommer i vägen alltför ofta? Du kanske har gott om tid att läsa, men tycker om tanken på att kunna släppa allt annat och bara läsa? Priset för hela härligheten är 179 euro.
Anmälan (bindande) sker per e-post kassor@litteratur.ax eller per telefon 040 827 3419. Ge dej själv eller någon annan en riktig drömjulklapp!

Åsikts-ÅM 2014

Ålands litteraturförening är stolt över att få presentera ÅSIKTS-ÅM 2014!

Vik fredagen 28.11 för Åsikts-ÅM, Ålands litteraturförenings förädling av en känd tv-kanals ”Parlamentet” som i lokal tappning blivit ”Pallermentet”.
Kom och se intressanta lagkonstellationer som t.ex. ”Däst och konfyst”, ”Primadonnorna”, ”Goa gubbar”, ”Åsiktsalliansen” och ”Feministerna” göra upp om vem som blir årets mästare i argumentation. Vill du veta vilka som döljer sej bakom namnen? Vi garanterar att du vet vilka de är, men lagen avslöjas först på plats!
Lagen bedöms av en slagfärdig jury bestående av Anne ”Piskan” Almkvist och Jonnie ”Moroten” Listherby, som beaktar allt från retoriska färdigheter till färgen på kalsonger och pantalonger. Det hela hålls i Herrans tukt och förmaning av moderatorn och vildmajoren Petter Lobråten.
Evenemanget går av stapeln fredag 28.11.2014 kl. 19.00 på Stadsbiblioteket. Fritt inträde och många goda skratt utlovas så se till att vara där! Välkomna!

Poetry Slam 2014

Poetry Slam kör igång lördagen den 15:de november kl. 19 på restaurangbåten Ristorante Italia i Östra hamnen. Ta dig själv på allvar och kom med och läs upp det du skrivit. Du kan inspirera andra med din poesi! Idén med Poetry Slam är ett forum där vem som helst får vara med och tävla med sin egen poesi och där publiken är delaktig i form av jurygrupper och uppmuntran.  Ta med dig dina egna, opublicerade dikter (3 stycken). Eller varför inte skriva dem på plats när inspirationen slår till?
Publiken förväntas ha ett gott humör, uppmuntra deltagarna högt och ljudligt och också annars jubla, tjoa och ha roligt!
Om du vill äta något önskar man från restaurangens sida att du meddelar detta på förhand, tfn 044 972 1460.

Poetry Slam i Mariehamn 2014; reglerna i korthet

Alla som skriver poesi, på vilket språk som helst, är välkomna att delta.
Dikterna skall vara originaltexter framförda av poeten själv.
Framförandet skall ske inom en tidsram av tre minuter.
Klockan börjar gå när poeten säger första ordet eller när framträdandet har påbörjats på annat sätt. Även introduktion till dikten räknas in i treminuterstidsramen. Man gör tre framträdanden vardera, med en dikt per framträdande.
Texten skall framföras utan rekvisita, musikinstrument eller andra effekter.
Tre jurygruppet bestående av vardera tre jurymedlemmar, frivilliga ur publiken, ger poäng för texten och framförandet, poängen räknas ihop direkt efter framförandet.
Varje jurymedlem kan ge maximalt 10 poäng för ett framträdande.

Lite mer om Poetry Slam i Sverige kan du läsa på Wikipedia:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Poetry_slam

Medlemsbrev

Idag har ett medlemsbrev gått ut per post till alla våra medlemmar, med bankgiro för inbetalning av medlemsavgiften. Tyvärr har tyrckfelsnisse, den filuren, varit framme och stulit en siffra ur kontonumret. Vårt konto är FI44 6601 0003 6191 11, och inget annat! Sicken rackare den där nissen…

Skrivkurs på Lappo i november

Ett unikt tillfälle att lära sig både skrivande och stillhet från två experter!

7-9 november arrangerar vi en kombinerad skrivkurs och retreat på Pellas gästhem, Lappo, Brändö. Ledare är Monika Fagerholm och Kent Danielsson. Kursavgift inklusive helpension kostar 200 euro för medlemmar i föreningen, 220 för icke-medlemmar. Mera information om tider och upplägg kommer vid anmälan till kursen. Pellas gästhems hemsida: www.pellas.ax Anmälan sker per e-post till kassor@litteratur.ax eller per telefon 040 827 3419. Kom med på en helg med meditation, tystnad och nya insikter!